Nieuws

Wet toekomst pensioenen moet beter

In december 2020 is de concept-Wet toekomst pensioenen ter consultatie aangeboden. In het onderstaande artikel vindt u onze reactie. Hierin benoemen we niet alleen een aantal tekortkomingen, maar dragen we ook oplossingen aan. Lees hier onze reactie.

Verdwijnt de koopkracht voor gepensioneerden met het pensioenakkoord?

Het pensioenakkoord belooft eerder perspectief op een koopkrachtig pensioen. Maar betekent dit ook een koopkrachtig pensioen of perspectief op een koopkrachtig pensioen? In dit artikel is onderzocht of dan wel in welke mate de doelstelling van het pensioenakkoord wordt waargemaakt en hoe het scoort ten opzichte van het huidige pensioenstelsel. Lees hier het hele artikel.

Een goed gesprek over het pensioenakkoord

Dankzij het pensioenakkoord krijgen we straks nieuwe pensioenregelingen met andere pensioenuitkeringen voor de werknemers. Een goede werkgever zal straks willen uitleggen waarom een nieuwe pensioenregeling nodig is en wat dit voor de werknemer betekent. Hoe zo’n gesprek kan lopen, leest u in het onderstaande artikel. Lees hier het hele artikel.

Onderzoek gevolgen pensioenakkoord voor gepensioneerden

Op verzoek van de Stichting Pensioenbehoud hebben wij een onderzoek gedaan naar de gevolgen van het pensioenakkoord voor gepensioneerden. Dit hebben we gedaan aan de hand van twee pensioenfondsen. Uit het onderzoek blijkt dat het pensioen wel stabieler wordt, maar dat koopkrachtbehoud nauwelijks waar gemaakt wordt. Het koopkrachtbehoud is aanmerkelijk minder dan met het contract…

Uitstel kortingen maakt voor koopkracht relatief weinig uit

Het effect van uitstel van pensioenkortingen op de koopkracht is beperkt vergeleken met het te verwachten gebrek aan indexatie, rekenen Arno Eijgenraam en Henk Bets voor. Download hier het hele artikel.