Nieuwe tabel zelfde conclusie: Koopkrachtbehoud blijft een illusie. Inclusief volatiliteit WTP

Terug naar overzicht

Nieuwe tabel zelfde conclusie:
Koopkrachtbehoud blijft een illusie.
Inclusief volatiliteit WTP

Naar aanleiding van ons eerdere onderzoek is de tabel van regering aangepast. Naar aanleiding van de brief van 6 oktober hebben wij een nieuw onderzoek gedaan met de volgende conclusies:

  • Om onder de Wet toekomst pensioenen bij 2% inflatie een koopkrachtig pensioen te kunnen bieden moet voor gepensioneerden 50% of meer in aandelen worden belegd.
  • Bij 50% in aandelen zal ongeveer eens in de twee jaar koopkrachtverlies optreden. Het gemiddeld koopkrachtverlies in zo’n jaar bedraagt 6,6%.
  • Eens in de 20 jaar zal het koopkrachtverlies groter zijn dan 13,4%.
  • De door de Tweede Kamer gevraagde tabel naar volatiliteiten hebben wij als volgt berekend.

 

Gemiddelde pensioenstijging en volatiliteiten onder de WTP

Beleggingsmix uitkeringsfase obligaties / aandelen Gemiddelde nominale ontwikkeling pensioenuitkering in eerste 10 jaar Gemiddelde    reële   ontwikkeling pensioenuitkering in eerste 10 jaar Gemiddeld resultaat in een slecht jaar Resultaat in pessimistisch scenario
50/50 2,32%  0,13% -6,6% -13,4%
60/40 1,91% -0,25% -5,6% -11,1%
70/30 1,51% -0,65% -4,7% -8,8%
  • De meeste rapporten van CPB, DNB en Netspar zijn gebaseerd op een onrealistisch lage inflatieverwachtingen en kunnen onder andere daardoor niet (meer) gebruikt worden om conclusies over de pensioensystemen te onderbouwen.
  • Van de slogan “Eerder perspectief op een koopkrachtig(er) pensioen” is het “eerder” bij de huidige dekkingsgraden achterhaald. Of het nog steeds koopkrachtiger is, is nog maar de vraag.
    De slogan “Meer perspectief op een volatieler pensioen” zou wel standhouden.

 

Een koopkrachtig pensioen binnen de Wet toekomst pensioenen is binnen het huidige wetsvoorstel niet realistisch. Om wél een koopkrachtig pensioen te kunnen bieden, zijn aanpassingen nodig. Dit kan bijvoorbeeld door een doelgerichte solidaire toepassing van de solidariteitsreserve zonder ex-ante herverdeling toe te staan.  Waarbij het doel koopkrachtbehoud voor (bijna) gepensioneerden is. Hoe dit gerealiseerd kan worden staat in onze reactie op de Internetconsultatie Besluit toekomst pensioenen.

Hier vindt u het volledige onderzoek:

20221030 Koopkrachtbehoud in de Wet toekomst pensioenen